PERKAHWINAN

Share this article:

Assalamu alaikum (wrb)

Apabila kita telah memutuskan untuk berkahwin maka sediakanlah matlamat jangka panjangnya. Matlamat ini bukan dibina selepas berkahwin, tetapi ia telah bermula ketika sesi mencari pasangan hidup lagi. Allah s.w.t. telah menganugerahkan akal untuk kita berfikir, lalu membuat pilihan terbaik dalam menyempurnakan cinta sesama manusia.

Proses memilih pasangan bukan sekadar melihat keseronokan daripada zahir sahaja, tetapi ia memerlukan kepada seseorang yang yang berakhlak baik untuk mengemudi rumahtangga. Tentunya apabila kita sedang membuat pilihan terbaik, pandangan pertama yang akan dinilai kepada seseorang adalah akhlaknya.

Jelas sekali peribadi seseorang itu akan membiaskan tentang rasa cinta mereka kepada Allah s.w.t. kerana akhlak yang baik asasnya adalah kekuatan iman di jiwa. Selain dari akhlak menjadi tumpuan, individu yang bercita-cita untuk mendirikan rumahtangga seharusnya telahpun bersedia dalam menerima sebuah tanggungjawab.

Tentunya ia sebuah tanggungjawab yang sangat berlainan dan amat berat berbanding ketika hidup sendirian. Jangan terlalu mengambil mudah dalam menurut keinginan membina sebuah rumahtangga, kerana disana pastinya akan ada kesulitan yang harus diselesaikan bersama bukannya sebelah pihak saja.

Sebenarnya perkahwinan memberikan kita suatu ruang dan peluang untuk bereksperimen dengan kasih sayang yang begitu mengasyikkan. Kasih sayang bukan sekadar ungkapan sayang tetapi ia lebih kepada perhatian, bukan sekadar pada tahun awalan sebuah perkahwinan tetapi ianya perlu mekar setiap hari hingga ke penghujung nyawa. Setiap pasangan perlu berusaha untuk memahami keperluan teman hidupnya.

Jangan sekadar menduga di fikiran sahaja, tetapi sesekala perlu bertanya apa yang si dia mahukan dalam rumahtangga. Tentunya akan terasa lebih bermakna sekiranya kita sering berkomunikasi dengan pasangan masing-masing. Komunikasi yang baik mampu memberi kefahaman kepada setiap pasangan, untuk lebih memahami segala kelebihan dan kekurangan diantara satu sama lain.

Sangat penting kita mewujudkan keserasian antara suami isteri, usahakanlah untuk mewujudkan perasaan saling sayang-menyayangi dan bertolak-ansur dalam semua keadaan. Asasnya adalah anugerah perasaan cinta dan kasih sayang kepada setiap pasangan yang berkahwin. Dengan perasaan indah inilah mampu memberikan ketenangan kepada setiap pasangan dalam mengemudi rumahtangga masing-masing.

Beban yang berat insyaAllah mampu menjadi ringan apabila saling tolong-menolong, rasa marah yang membara insyaAllah mampu dimatikan dengan sentuhan penuh kelembutan, dan keletihan seharian dapat diubati dengan hanya sebuah senyuman.

Persefahaman antara suami isteri harus diusahakan dari semasa ke semasa, kerana ia tidak datang dengan mudah. Setiap masa akan ketemu perkara baru yang ada dalam diri pasangan kita dan ia mungkin berubah-ubah seiring dengan peningkatan usia dan tempoh perkahwinan. Paling penting adalah sifat sabar dan sentiasa bersyukur dengan apa yang dimiliki bersama.

Wassalam

Islamic Articles

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commentators to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments. If you need to contact our Jamath EXCO to share any ideas or issues please use our contact us form.
Notify of

wpDiscuz