INDAHNYA NAMA ANAK-ANAK

Share this article:

Pastinya ibubapa yang memberi nama kepada anak-anak mahukan nama-nama yang indah buat anak-anak mereka. Bagi setiap Muslim pula, bukan sekadar indah pada sebutannya, tetapi cantik maksudnya. Mudah-mudahan anak-anak ini akan membesar seiring dengan kehebatan nama yang mereka bawa. InsyaAllah sejuklah hati ibubapa yang membesar dan mendidik setiap anak-anak ini.

Adakalanya ada juga individu yang percaya bahawa nama-nama tertentu boleh membawa tuah kepada mereka. Kebiasaannya kepercayaan ini ‘dianuti’ oleh segelintir artis yang suka benar menukar nama-nama mereka kearah gelaran yang lebih kedengaran glamour – mungkin – tetapi bagi kita yang mendengarnya, malah kadang-kadang sukar untuk menyebutnya – apakah nama-nama ini membawa erti kepada status mereka sebagai seorang Muslim?

Walau apa jua nama yang diberikan, pastinya kita tidak boleh lari daripada menjadi hamba kepada Allah s.w.t..

Adakalanya nama kita tidak membawa erti kepada sesiapapun, tetapi mungkin pada suatu ketikanya nanti ia akan menjadi sebutan ramai kerana pencapaian, mahupun kejatuhan seseorang. Jika ia menjadi sebutan kerana pencapaian yang hebat, Alhamdulillah! Namun, buruknya nama kita apabila ia hanya menjadi bahan cemuhan kerana kelalaian sendiri.

Tindakan-tindakan yang keterlaluan dan kelihatan melampaui batas sebagai seorang Muslim, sebenarnya seolah-olah kita sedang memperkecilkan kehebatan Allah s.w.t.. Usah diberi pelbagai alasan yang kelihatannya baik semata-mata untuk menutup kelemahan diri, tetapi sebenarnya sungguh mengaibkan. Jangan dikata boleh kepada perkara yang tidak boleh, jangan dikata halal kepada perkara yang haram.

Jangan tunggu sehingga tersungkur barulah mahu rukuk sujud kepadaNya, itupun dikira bernasib baik kerana masih ada ruang waktu untuk bertaubat. Cuba bayangkan pula bagaimana jika kita mati dalam kemaksiatan? Bukan orang lain yang rugi, tetapi diri sendiri yang akan menanggung beban azab Allah s.w.t. di akhirat kelak.

Belajarlah untuk menghormati hukum-hakam yang telah disyariatkan Allah s.w.t.. dalam kita meneruskan langkah di bumi tuhan ini. Disiplinkan diri dalam menuju redha Ilahi. Jangan jadikan Islam sekadar pada nama, tetapi jadikanlah Islam sebagai jalan menuju kecemerlangan dalam kehidupan.

Islamic Articles

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commentators to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments. If you need to contact our Jamath EXCO to share any ideas or issues please use our contact us form.
Notify of

wpDiscuz