Tatasusila Berpakaian Muslim Islam

Share this article:

Saidina Hassan r.a. (cucunda Rasulullah SAW) telah berkata:

 

“Kecantikan wanita boleh dibanding dengan telur burung unta. Sama seperti ibu burung unta merebak sayapnya dan meliputi telur, untuk melindungi telur dari debu, kecantikan wanita perlu dilindungi.”

 

Mana-mana objek yang ditutupi, mesti diberi nilai dan hormat.

Mana-mana objek yang dipaparkan secara terbuka, dianggap sebagai murah.

 

Sebagai contoh, oren, epal dan buah-buahan lain, dibalut dengan kertas plastik dan disimpan di dalam peti sejuk di pasar raya, dengan arahan ‘Jangan sentuh’, dianggap oleh pelanggan sebagai bersih, dan bernilai tinggi; dan rela dibeli, walaupun harganya lebih tinggi daripada yang dijual di jalanan. Buah-buahan yang sama yang dijual di tepi jalan, dan di pasar, yang dilonggak menimbun, dan dipaparkan secara terbuka tidak ditutup, disentuh dengan bebas oleh pelanggan. Mereka memilih buah-buahan itu, memeriksanya, dan meletakkannya kembali, jika mereka tidak berpuas hati. Orang tidak memberi banyak nilai kepada buah-buahan ini yang disentuhkan dengan bebas & secara terbuka oleh pelanggan.

 

Kerana inilah, Islam dengan tegas mengarahkan supaya semua bahagian wanita ditutupi, selain muka & tapak tangan. Walau bagaimanapun, wanita moden, cuba untuk memintas kewajipan ini, dengan ‘menutup’ secara mereka, tetapi, pada hakikatnya, mendedahkan semua kontur badan mereka – mendedahkan apa jua kecantikan yang Allah SWT telah anugerahkan kepada mereka. Mereka kelihatan lebih ‘bertelanjang’ daripada berpakaian!

 

Di sini, saya ingin memberi satu contoh mengenai seorang bekas ‘model’ yang beragama Islam, yang suatu masa dahulu sangat terkenal di Indonesia. Syukur Alhamdulillah, entah bagaimana dia mendapat ‘hidayah’ dan mengubah seluruh gaya hidup beliau. Beliau meninggalkan dunia permodelan, kerana seorang Muslimah wajib mengamalkan memakai tudung untuk menutup kepala & dada seluruhnya (aurat). Beliau telah ditemuramah beberapa tahun yang lalu oleh saluran TV kita, di mana beliau ditanya: “Apakah perbezaan yang anda rasa antara dahulu & kini” Dia menjawab: “Sebelum ini, apabila saya berjalan di jalan raya, saya hanya mendengar bermacam-macam bunyi usikan dari orang ramai; kerana, mereka melihat saya hanya sebagai model. Sekarang, apabila saya berjalan-jalan dalam pakaian Islam saya, saya hanya dengar orang mengucap dengan hormat,’Assalamualaikum’ “.

 

Itulah bezanya antara wanita yang mendapat penghormatan sebab berpakaian menutup aurat; dan wanita yang diejek oleh ramai orang, kerana pakaian ‘moden’ (tidak tutup aurat).

 

“Wanita yang berpakaian dengan cara tidak sopan, dan tidak lengkap adalah punca sebenar keganasan seksual,” kata Mervin Silva – menteri Sri Lanka. “Lihat wanita-wanita (wanita Islam)! Mereka menutupi seluruh badan mereka. Kepala mereka juga ditutupi. Malah, ada wanita Muslim yang menutup muka pun. Wanita, yang mempraktikkan budaya ini, tidak menggodai lelaki. Lihatlah wanita kita! Mereka memakai baju tanpa lengan; atau, lengan yang sangat pendek. Mereka memakai pakaian dengan berbagai cara untuk ‘menunjukkan’ yang tidak mudah dilihat! Kami tertarik kepada mereka apabila mereka bergerak tangan mereka. Jika mereka enggan, kita mungkin cuba untuk memaksa mereka. Kemudian, mereka berkata ia adalah ‘keganasan seksual’! Apa yang merupakan punca bagi semua ini? Wanita yang tidak berpakaian sopan adalah puncanya.”

 

Menteri itu berkata demikian dalam satu majlis yang diadakan di Mattakalappu Rithi Thenna.

 

(Sumber: akhbar Tamil, Malaysia Nanban; 2012/7/17; ms.7)

 

Lihat siapa yang mengatakan ini! Ia bukan seorang Muslim yang memuji kod pakaian Islam! Ia adalah penganut Buddha!

 

Wanita Islam ‘moden’, yang berasa bangga dengan berpakaian pakaian ‘moden’! Sila ambil perhatian!

Guest Columnists, Islamic Articles

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commentators to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments. If you need to contact our Jamath EXCO to share any ideas or issues please use our contact us form.
Notify of

wpDiscuz